SPeKL Ajankohtaista 4.12.2015

lähettänyt Mika Soininen 4.12.2015 klo 1.25   [ 7.12.2015 klo 1.03 päivitetty ]

SPeKL Ajankohtaista   4.12.2015

1. SPeKL info- ja keskustelutilaisuus 30.1.2016

Pelastuskoiraliitto järjestää tilaisuuden Lauantaina 30.1.2016 klo 12.00-n.16.00 Kuuluttajankatu, Helsinki MTV Oy, Auditorio

Ajo MTV:lle Kuuluttajankadun kautta sisäpihalle (rakennusten keskelle), jonne autot voi jättää rakennusten viereen parkkiin. Parkkihalliin ei ole pääsyä. Auditorioon kulku on taloja yhdistävän sillan alta, josta tilaisuuteen osallistujat noudetaan. Kartta liitteenä.

Tilaisuuden aiheet:

- Raunioprojekti 2016 Projektin esittely
 - Rauniorakentaminen: Yhdistysten esitykset suunnitteilla, tekeillä tai ajatuksen tasolla olevista raunio rakentamisista. Yhdistyksiä pyydetään valmistautumaan lyhyeen esittelyyn, mikäli heillä on suunnitteilla rauniorakennus projekteja
 - Meripelastusohjeen uusiminen
 - Pelastusopiston Pelastuskoirakoulutuksen kehittämishanke – tilanteen päivitys
 - Kaksi lajia – Haku ja jälki: Poliisin esitys kahden lajin vaatimuksesta hälytyskoirakoille
  • Jarmo Happo, poliisikoirakoulu: esitys aiheesta
  • Keskustelu/esitykset aiheesta
 - Koesäännöt, koesääntöjen uudistaminen
  - Koulutus, kahden lajin vaatimusten tuomat koulutustarpeet.
 - Luoksepäästävyys kokeissa

Tilaisuus on avoin kaikille Pelastuskoiraliiton jäsenyhdistysten jäsenille. Tilaisuus on samalla SPeKL tammikuun 2016 testaajatapaaminen.
 Ilmoittautumiset yhdistyksittäin , ilmoittautumislinkki on lähetetty yhdistyksiin

2. Haku ja jälki vaatimukset hälytyskoirakoille

Poliisi on esittänyt, että jatkossa Vapepa hälytysryhmiin siirtyviltä koirakoilta todennettaisiin sekä, jälki että haku osaaminen. Keskustelut Poliisin ja Palveluskoiraliiton kanssa asiasta ovat kesken. Keskustelussa on muun muassa: Mikäli kahden lajin vaatimus tulee, mitä se käytännössä tarkoittaa. (todentaminen, aikataulut, koulutus, kustannukset jne.)

Yhdistyksiä pyydetään keskustelemaan aiheesta jäsentensä kesken ja tuomaan yhdistyksen näkemys 30.1.2016 keskustelutilaisuuteen.

3. Pelastuskoiraliiton rakennus- ja raunioetsintäprojekti 2016

Pelastuskoiraliitto on käynnistänyt valtakunnallisen projektin, jonka tavoitteena on lisätä rakennus- ja raunioetsintäkoulutusta koko valtakunnan alueella. Projekti sisältää käytännön koulutuksia, kouluttajaseminaarin ja harjoitus- ja koeviikonloppuja. Koulutukset toteutetaan peko-koulutusalueittain (pohjoinen, etelä, itä ja länsi: http://www.pelastuskoiraliitto.fi/koulutukset/kouluttajakoulutus-1).

Keväällä 2016 alueelliset koulutusviikonloput
- 30.4.-1.5.2016 (etelä ja länsi), 14.-15.5.2016 (itä ja pohjoinen)
- koulutuspaikkakunnat tarkentuvat myöhemmin
- Koulutus (2 pv) on osallistujille maksuton. Ruoka-, majoitus- yms. kulut osallistujat kustantavat itse.
- Koulutus on tarkoitettu pelastuskoiraohjaajille ja –koirille, joilla on vähintään perusteet maastoetsinnästä. Koulutuksen tavoitteena on antaa ohjaajalle valmiudet rakennus- ja raunioetsinnän kouluttamiseen.
- Koulutuksen tavoitteena on myös antaa valmiudet osallistua rauniosopivuuskokeeseen tai peruskokeeseen.
- Koulutus on käytäntöpainotteinen. Koirien kanssa osallistuvien määrä saattaa koulutuksen järjestelyjen vuoksi olla rajattu.

-Lisätiedot / ilmoittautuminen 1.-29.2.2016 peko-koulutusalueittain:

Pohjoinen, Timo-Pekka Palmu: tppalmu@gmail.com, 040 773 2654
Etelä, John Wedde: john.wedde@pelastuskoiraliitto.fi, 040 538 8921
Itä, Mikko Koljander: mikko@koljander.fi, 0400 980 532
Länsi, Stina Törnblom, stinatornblom@gmail.com, 040 708 5215

Kouluttajaseminaari 11.-12.6.2016

- Aiheena rakennus- ja raunioetsintä
- Luentopäivä kaikille jäsenyhdistyksen jäsenille avoin
- Lisätietoa kouluttajaseminaarista toimitetaan yhdistyksiin myöhemmin.

Syksyllä 2016 koulutuskertausviikonloppu sisältäen kokeet

- 15.-16.10.2016 (16.10. rauniokokeita)
- Järjestetään peko-koulutusalueittain
- Lisätietoa viikonlopusta toimitetaan yhdistyksiin myöhemmin.

Lisätietoja rakennus- ja raunioprojektista:
Kati Lyytinen, kati.lyytinen@gmail.com, 040 555 9348

4. Meripelastusohje

Pelastuskoiraliitto yhdessä Palveluskoiraliiton ja Meripelastusseuran kanssa ovat uusimassa ohjetta koskien koirakoiden käyttöä meripelastustoiminnassa. Mikäli SPeKL hallitus hyväksyy suunnitelman. ohjeen muutostyöryhmä aloittaisi toimintansa Tammikuussa 2016.

5. Pelastuskoirablogi auennut

Pelastuskoirablogin osoite on pelastuskoira.fi Säännöllisesti ilmestyvä blogi tarjoaa asiantuntevia ja ajan hermoilla olevia näkökulmia pelastuskoiratoiminnan eri osa-alueisiin ja ilmiöihin ja toivottaa lukijakseen sekä aktiiviset lajiharrastajat ja jäsenyhdistysten jäsenet että kaikki pelastuskoiratoiminnasta kiinnostuneet.