SPeKL tunnistusjälkikouluttajakurssi 2014-2015

lähettänyt Mika Soininen 30.4.2014 klo 1.53   [ 16.6.2014 klo 0.38 päivitetty ]

SPeKL tunnistusjälkikouluttajakurssi 2014-2015

Kurssin tavoitteena on kouluttaa SPeKL:n yhdistyksiin ympäri maata tunnistusjälkikoulutuksen osaajia. Kurssiin liittyy tunnistusjäljen testausjärjestelmän pilotointi. Kurssi on pitkäkestoinen, jotta kouluttaja saa tukea koulutusryhmän vetämiseen riittävän pitkään sekä kurssin vetäjiltä että toisilta kurssilaisilta.

Koulutus aloitetaan kesäkuussa kouluttajaseminaarissa, jossa käydään läpi lauantaina 14.6 teorian osalta tähän lajiin kuuluvat perusasiat. Seminaari pidetään Turun seudulla 14.-15.6.-14. Seminaarista on lähetetty erillinen tiedote.

Syyskuusta toukokuuhun kokoonnutaan n. kuuden viikon välein viikonlopuksi. Näinä koulutuskertoina käydään läpi tunnistusjäljen käytännön koulutusmenetelmät alkaen materiaalien käsittelystä ja ilmaisun rakentamisesta ja päättyen tunnistusjäljestämisen oppimiseen ja opitun tason arviointiin. Kunkin viikonlopun aluksi käydään läpi väliaikana opittuja asioita ja ongelmia ennen eteenpäin jatkamista. Keskustelua voidaan käydä myös tapaamisten väliaikoina sähköpostin välityksellä ohjaajien ja koulutettavien välillä.

Tarkoituksena on oppia itse oman koiran kanssa lajia ja sen lisäksi opettaa sitä muille. Koulutukseen valituilla tulee olla oma koulutettava ryhmä koko koulutuksen ajan. Ryhmä voi koostua alueellisesti useamman yhdistyksen jäsenistä. Ryhmän minimikoko on 1+3 ja koulutukseen valitut muodostavat ryhmän ensimmäiseen koulutusviikonloppuun mennessä. Ryhmät kokoontuvat viikottain ja tekninen oppiminen vaatii kaikilta aktiivista harjoittelua myös viikkotapaamisten välillä. Myös harjoitusten kirjaaminen on tarpeellista. Ryhmää koottaessa kannattaa mainita työskentelyn sitovuudesta.

Osa koulutusviikonlopuista vedetään liiton omien ohjaajien voimin, osaan saadaan ulkopuolista asiantuntija-apua Lennart Wetterholmilta ja Ilkka Hormilalta.

Kouluttajakoulutuksen ohessa kehitetään liitolle koejärjestelmää tunnistusjälkeen ja koulutukseen osallistuvat toimivat myös kokeen pilottiryhmänä.

Viikonlopputapaamisten päivämäärät ovat

1. 27.-28.9.2014
2. 25.-26.10.2014
3. 29.-30.11.2014
4. 31.1-1.2.2015
5. 14.-15.3.2015
6. 23.-24.5.2015

Myös viikonloppukoulutukset toteutetaan Turun seudulla. Liitto osallistuu kustannuksiin huomattavalla panostuksella, mutta osallistujien maksettavaksi jää osa huollosta syntyvistä kustannuksista, jotka ovat maksimissaan 100 euroa/viikonloppu eli yhteensä korkeintaan 600 euroa. Kurssimaksu laskutetaan kahdessa erässä; ensimmäinen ennen kurssin alkua ja toinen tammikuussa 2015.

Koulutukseen otetaan mukaan korkeintaan 16 henkilöä. Aiempaa kokemusta lajista ei edellytetä. Etusijalla ovat Peko-kouluttajat tai kouluttajina toimivat liiton jäsenyhdistysten jäsenet. Koulutettavia valittaessa huomioidaan myös alueellisuus.

Koulutukseen ilmoittaudutaan yhdistyksitäin, yhdistykset laittavat omat jäsenensä puoltojärjestykseen. Ilmoittautumiset Ilmarin kautta 12.6.-14 mennessä.
Koulutukseen valituille ilmoitetaan sähköpostilla 19.6.-14.

ILMOITTAUTUMINEN PÄÄTTYNYT

Tiedusteluihin vastaavat Mika Soininen  mika.soininen (at) pelastuskoiraliitto.fi ja Irmeli Jalkanen irmeli.jalkanen at gmail.com